Flash nézet Kezdõlap GY.I.K.

A villanyszerelés alapjai

Cím alatt elhelyezkedõ villám kép

Az erős és gyengeáramú hálózat kialakításánál nagyon fontos tudni az elektromos terhelést az adott áramkörre. Gyakori a háztartásokban, hogy több kisgépet nem tudnak egyszerre üzemeltetni, mert nem megfelelően lett kialakítva az erősáramú hálózat és a terhelés miatt lecsapja a biztosítékot. A biztosítékok cseréje a legtöbb esetben nem elegendő, mert a vezetékek nem bírják a terhelést.

Ezeket a munkálatokat minden esetben szakemberrel kell elvégeztetni, hogy elkerüljük a balesetet illetve tűzesetet.

Tartalom elválasztó vonal

Panellakások elektromos hálózatának felújítása:

Fénykép egy panelépületrõl

A panellakások elektromos hálózatának felújítása azért aktuális, mert alumínium vezetékek vannak beépítve és 3-5 áramkört alakítottak ki, ami a mai elektromos berendezéseknek kevés. Sokkal több a háztartásokban a konyhai kisgép, a szobai terhelés, ráadásul a vezetékek minősége is gyengébb. Munkám során gyakran tapasztalom, hogy sem a lakásokban sem magában a házban nincs kialakítva központi védőföldelés. A Magyar Szabvány szerint időszakonként ellenőrizni kellene az elektromos hálózatot, amit sajnos a tulajdonosok elmulasztanak, ez által megnő a kockázata az elektromos zárlatnak, ami balesetveszélyhez vagy akár tűzhöz is vezethet.

Tartalom elválasztó vonal

Új házak villanyszerelése:

Fénykép egy új házról

Az új építésű házak illetve lakások megfelelő és megbízható erős és gyengeáramú elektromos hálózat kialakítása komoly és felelősségteljes feladat. Ennek egyik előnye, hogy a megrendelő igényei szerint készül a tervezés és a kivitelezés. Installációnál történik a dugaszolóaljzatok, TV, telefon, riasztó, áramkörök megfelelő terhelésre elosztása, a dobozok, csövek, vezetékek elhelyezése falba süllyesztve vagy csatornába szerelve. Festés után következik a szerelvényezés üzembe helyezés.